Floridalainen riesa: burmalainen python

En tiedä keksikö joku olio avaruusaikoja sitten tuoda ihmisen maapallolle jännittäväksi riistaeläimeksi. Ja sitten kaikki meni pieleen ja riistasta tuli isäntä. Joka tapauksessa ihminen on maapallon ehdottomasti yleishaitallisin vieraslaji.

 

Se esimerkiksi keksii tuoda maapallon toiselta laidalta lemmikikseen kärmehiä. Niistä se markkinoi oikein muodin, ja kärmeskauppa käy hyvin Etelä-Floridassa. Pahaksi onneksi kauppiailla ei ole minkäänlaista velvoitetta kertoa myymistään matosista asiakkaalle yhtään mitään. Esimerkiksi sitä, että söpö pikkukärmes kasvaa kolmessa vuodessa kolme metriä pitkäksi hirviöksi, joka syö muutaman labradorinnoutajan verran elävää lihaa viikossa.

Python puristaa Donnan rannetta kipeästi.

Kun pitovaikeudet iskevät, tollot luonnosta vierantuneet ihmiset päästävät käärmeensä vapaaksi. Etelä-Floridassa burmalaisesta pythionista on tullut erittäin vakava ihmisen aiheuttama ongelma Everglades-suoalueen herkälle luonnolle. Niinpä osalvaltio on palkannut liudan metsästäjiä hävittämään niitä. Pääsin mukaan pythoneuta metsästämään.

 

Ammattikäärmeenmetsästäjä Donna Kalil näytti minulle kuinka python otetaan käsin kiinni. Pulssi on kohtuullisen korkealla kun lähestyn ensimmäistä pythonia. Parimetrisen madon nappaaminen onnistuu kuitenkin ja hengityskin tasaantuu nopeasti.

 

Tietenkin käärmeen voisi ampua haulikolla ja moni ampuu kiväärilläkin. Mutta Donna on purist: häen mielestään on paljon siistimpää ottaa eläin käsin kiinni ja ampua sitten kuoliaaksi päälaukauksella. Eläinten ystävä ei halua tehdä haavakkokäärmeitä. Sitä paitsi tärkein osa palkasta tulee käärmemitalla- joten pakeneva haavakko on yhtä kuin menetetty palkkio.

Olli lievästi pöllämystyneenä ensimmäisen pythonin kanssa.

Donna kiiruhtaa pakenevan käärmeen perässä, ja ottaa hiukan huolettomasti kiinni. Sillä seurauksella että käärme saa kuristusotteen hänen ranteestaan. Koska käärme on “vain” reilu kaksimetrinen, kivulias tilanne saadaan vääntämällä ohi.

Niin kuin on monen älykääpiö-ihmisen aiheuttaman vieraslajiongelman kanssa asian laita, ei tätä  kaikkiruokaista supersyömäriä saada enää Floridasta pois. Mutta tehokkaalla hävittämisellä ehkä saadaan vahingot pienemmiksi, luonnon momimuotoisuutta suojelluksi.

Kolmemetrinen python voi kuristaa ja nielaista miehien mittaisen alligaattorin. Donna on löytänyt sellaisia perkaamiensa jättikäärmeiden sisältä.

 

Olli Kangas