Hourupäiset salakalastajat: kuinka kehtaatte?

Mikä ajaa täysjärkisen oloisen ihmisoletetun kiipeämään aidan yli ja hiippailemaan voimalaitoksen äärelle yöonkimaan äärimmäisen uhanalaista järvilohta? Millä tavalla on kalastusvietti nyrjähtänyt tuon onkimatoa huomattavasti turhemman olennon mielessä, että se viitsii nähdä aikaa ja vaivaa ja sitäpaitsi riskeerata kaikenlaista lainopillista seurausta ja kustannusta itselleen, saadakseen saaliiksi virallisesti suojelluksi julistetun rasvaevällisen?

Se ei todennäköisesti edes syö salasaalistaan, tappaa vain ja syö mikrouunipitsaa. On se niin typerä olento.

Helsingissä olen pariin otteeseen ollut kuvaamassa, kun taimenia istutetaan mereen. Istutuspaikka on näistä uutisoidessa äärimmäisen tarkkaan pidettävä epäselvänä. Koska muuten pääkaupunkiseudun reippaista kalamiehistä löytyy ryhmä selkärangattomia rutjakkeita, joilla on otsaa mennä istutuspaikalle onkimaan, “rokastamaan”  tai jopa verkottamaan noita pyörällä päästään olevia istukkaita jotka pari ensimmäistä vapauden päiväänsä pyörivät mereenlaskupaikan tuntumassa.

Vanhankaupunginkoskella Helsingissä taimenia haetaan verkoin ja haavein suoraan kosken alta, yön pimennossa. Aurajoella salakalastajat ratkovat öisiä reviiririitojaan nyrkein ja astaloin.

Eikä suomen salakalastuksessa ole toimeentulosta kiinni. Sehän olisi helpompi ymärtää, että perheen ruokintaan otetaan mistä saadaan. Mutta kun täällä se vimmainen saalisvietti vie rikoksen poluille tyyppejä, joiden lihominen ei ole saaliskalasta kiinni.

Jahtikuksa kävi kesällä kalassa Juha Happosen kanssa, hän on kalaopas ja oppaiden kouluttaja sekä lisäksi kalastuksen valvojakin. Hän vahvistaa, että valitettavan yleinen on asenne, jonka mukaan alamitoilla ja verkon silmäkooolla ei niin ole väliä- kuhan saan.

Taidankin ensimmäisenä korjata oman tilanteeni. Pelkään pahoin, että katiskani tuolla laiturin kupeessa ei ole varustettu asianmukaisella kalastusmerkillä. Heti kauppaan. En halua kuulua edes ihan pikkuisenkaan salakalastajien hourupäiseen kerhoon.

 

Olli Kangas