Huh hellettä!

Oletko kokeillut pistää helteellä turkkihaalarin päälle ja juosta.  En minäkään, mutta olen ajatellut että tuntuuko nämä helteet koirista siltä? Syksyä odotellessa tällainen kunnon helleaalto toimii – ainakin itselle. Koirat huolestuttaa ja se, että kuinka ne pärjää tämän lämmön kanssa. Olenkin nyt hellejakson ollut tarkkana, etteivät koirani riehu liikaa vaikka mökkipihalla siihen on aina tarjottu mahdollisuus. Näillä nelijalkaisilla ystävillämme, kun ei ole hikirauhasia vaan lämpö haihtuu kehosta ainoastaan läähättämällä.

Päätoimittajamme Panun Sulo-koira ottaa rennosti helteet, ajatuksissa kuitenkin jo kohta alkava jahtikausi.

Mökiltä yleensä nappaan jonkun koiran mukaan kauppareissulle, mutta nyt on neljä surullista silmäparia jäänyt katsomaan, kun auton nokka kääntyy kohti keskustaa. Ei ole mitään jakoja ottaa koiria, mukaan vaikka onkin ilmastoitu auto ja mahdollisuus jättää auto varjoon ja kontti auki.

Yleisin syy lämpöhalvaukseen lienee se, että koirat on jätetty kuumaan autoon. Tehokkain keino lämpöhalvauksen oireisiin on käsittääkseni viilentää koiraa, mutta ei missään nimessä jääkylmällä vedellä – liian rajut vaihtelut eivät toimi tässäkään.

Olenkin päätynyt siihen, että näillä keleillä ulkoilu tapahtuukin joko aikaisin aamulla tai myöhään illalla. Pääasia on, että lukemat ovat laskeneet sieltä kolmestakympistä reilusti alemmas.

Uiminen on mukavaa helletekemistä niin koirille kuin ihmisillekin.

Pikkukoira, Kaski on oppinut, että parasta helteellä mökkeilyssä on maata varjossa ja välillä juosta rantaan ja pulahtaa veteen. Sitten taas jaksaa maata. Itsellekin passaisi tuollainen helletekeminen, mutta toki päivään mahtuu muutakin; töitä, mökkitöitä ja pesueen ruokkimista.

Myös Suomen kesäyöt ovat täydellisiä rannalla chillailuun.

Helteellä on unohdettu kaikenlainen kuntoilu ja koirat lepäävät, toki uimaan pääsee monta kertaa päivässä ja sekös se mukavaa onkin. Ajatuksissa kuitenkin siintää jo seuraava kuukausi ja tasan kuukauden päässä oleva sorsanaloituspäivä.

Tanja Heikkonen