Iivon susiturkki 

Kylläpäs lauantaiaamuna oli herkkä hetki, kun porukalla seurattiin miesten 50:n kilometrin loppuhuipennusta. Hieman ennen Iivon irtoamista Bolshunovista sanoin, että nyt kyllä me voitetaan. Voitettiinhan me, mutta mitä sitten tapahtui. Tuntuu, että koko Iivon menestyksen aiheuttama ilo peittyy valtavan susiturkin alle.  

Susiturkkihan on hieno suomalainen perinne, takauma on paljon kauempana kuin susiturkista vaahtoavien syntymävuodet. Arvellaan, että se juontaa jo perinteet 60-luvun alkupuolelle ja silloiseen kestävyyshiihtäjäämme ”Susi-Kalleen” eli Kalevi Oikariseen. Kannattaa käydä lukemassa pala suomalaista kestävyyslaji -historiaa. 

Täällä meidän Suomessa vuonna 2018 aikuiset miehet joutuvat selittelemään valtamedialle, että miksi ja mistä on Iivolle susiturkki hommattu. Jäin itse miettimään asiaa Mika Myllylän kannalta. Oliko Naganon napakymppi-suorituksen jälkeen vastaavaa kohua? Vai onko nämä ”some-myrskyt” ja muut vain ajankuvaamme? Miksi me metsästäjät aina hissutellaan ja meidän vastapelureina itseään pitävät yhteisöt meuhkaavat? Miksi me metsästäjät alistutaan tällaiseen? 

Tuntuu, että nykyihminen tarttuu asiaan kuin asiaan samantien ja nostaa kierrokset tuhatluvuille. Ei paneuduta faktoihin, taustoihin tai tekoihin vaikuttaviin perinteisiin. Tietty historiantuntemus olisi paikallaan aika monelle.  

Eikö me nyt voida iloita siitä, että meillä on kuninkuusmatkan olympiavoittaja ja antaa susiturkin lämmittää Iivon harteilla? Viikonloppuna on Salpausselän kisat, joten lämpimän turkin paino harteilla on Iivon mukava lähteä hakemaan menestystä kotimaan kamaralta.  

 

Tanja Heikkonen 

Vastaa