Jahtietiikka

Onko metsästys eettistä? Riippuu tarkastelijan omista eettisistä näkemyksistä. Me metsästäjäthän pidämme touhuamme täysin eettisenä. Tosin osa meistä ei hyväksy ihan kaikkea. Ei – metsästävät kansalaiset näyttävät hyväksyvän metsästyksen nykyisin paremmin kuin aiemmin. Ehkä eettisyydellä on siinäkin merkityksensä.

Metsästys ei ole hienomekaniikkaa tai toimistotyötä, jossa kaikkeen voidaan varautua ja hommat tehdään uusiksi, jos ei kerralla mene putkeen. Jokainen joka on metsästänyt paljon tietää, että eettisyys on jahdin tiimellyksessä välillä koetuksella. Tätä varten on olemassa eettiset ohjeet ja hyvät metsästäjätavat. Niitä seuraamalla voi päästä kuiville. Uskon, että eettisyydestä keskustelu nousee taas pian pinnalle. Ja onkin totta, että etiikasta puhutaan aivan liian vähän.

Eettisyys ei tässä tapauksessa tarkoita mitään ihmeellistä ja käsittämätöntä tiedettä. Se on konkreettista tekemistä ja tekemättä jättämistä. Muiden metsästäjien ja metsästyskoirien kohtelu sekä riistan kunnioitus. Niistä on hyvä aloittaa. Kas kummaa. Kun tarkastelee ympäristöään, huomaa pian, että eettisyydestä keskustelulle on tilausta.

 

Panu Hiidenmies