Koirien onnistuminen kunnia-asia  

Olli Kangas
Kirjoittaja Olli Kangas helmikuu 2, 2018 12:00 Updated

Koirien onnistuminen kunnia-asia  

Koepaikka tyhjenee. Koirakot suuntaavat koteja kohti, osa tyytyväisenä päivään, osa vähemmän tyytyväisenä. Kova keli; lähes kahdenkymmenen asteen pakkanen ja lumen alla oleva kovakantinen hanki aiheuttivat osalle koirakoista keskeyttämisen. Koirakoiden autojen perävalojen kadottua jää kokeen järjestäjille vielä koepaikan siivoaminen, papereiden lähettäminen ja muut välittömästi hoidettavat tehtävät. Siihen, että koe onnistuu nähdään vaivaa pitkään ennen koetta. 

-Yppäristä puhutaan, että miksi täällä tulee aina niin paljon ykkösiä. Kannattaisi tulla kokeilemaan, täällä on aina erinomaisesti järjestetyt kokeet, KV Erämiesajojen ylituomarina toiminut Hannu Hämäläinen kertoo.  

Kokeen onnistuminen vaatii ponnisteluja koetoimitsijalta, hyvät maastot ja paljon talkoohenkeä. Sekä jonkinlaiset tilat koepaikalta. Yppärin kokeeseen osallistui kaikkiaan 22 koirakkoa, se tarkoittaa jokaisen koiran kohdalla vähintään kolmea henkilöä. Ohjaajan ja kaksi tuomaria.  

Ajokokeiden tarkoitus on tuottaa tietoa jalostusta varten, kuten muissakin metsästyskoirien kokeissa. Mitattavia asioita ovat muun muassa ajo-ominaisuudet. Tarkoituksena on myös kehittää harrastajien yhteistoimintaa. Kaikki mitataan myös koiran hyvinvointi edellä, jos koira loukkaa itseään maastossa niin koe keskeytetään saman tien. 

 

Luppakorvat viehättää 

Koetoimitsijana Yppärissä hääräävä Jari Fors on ajokoira-mies henkeen ja vereen. Lapsuuskodista alkanut koiraharrastus alkoi suomenpystykorvan kanssa, mutta jossain vaiheessa Forssilla ”korvat tipahtivat alaspäin” ja ajokoiria on kasvatettu yli kolmekymmentä vuotta. Viideskymmenes ajokoira-pentue saanee alkunsa tänä keväänä. 

-Kyllä minä olen syntynyt semmoiseen kotiin, että pystykorvan pentu oli vieressä jo pikkupoikana. Isä oli jo 60-luvulla Nöpö nimisellä uroksella Haukku-otteluissa mukana. 

Mies oli itsekin tulessa Erämiesajoissa. Vaikka koekäyntejä on tullut vuosien aikana neljän sadan pintaa niin se aina jännittää. 

-Ykkösistä puhutaan sadoissa, en ole tarkkaa lukua pitänyt, mutta niitä on 150-200 välillä. Vieläkin se jännittää, kun kokeissa starttaa, Jari kertoo. 

Kaiken harrastamisen takana on koko perheen tuki.  

-Viikonloput jolloin olen kauden aikana kokona, ne on laskettavissa yhden käden sormissa. Eihän siitä mitään tulisi, jos vaimo ei olisi hommassa mukana. Meillä on yhteinen tämä kenneli ja yhdessä hoidetaan pennut, Jari kertaa 

 

Monien ykkösten Yppäri 

Kuten jutun alussa mainitaan niin Yppäri on kuuluisa kovista tuloksistaan. Mistä ne hyvät tulokset sitten johtuvat? 

-Kyllähän nämä hyvät tulokset vaatii, että paneudutaan järjestelyihin. Tutustutaan maastoihin ja hommataan tarvittaessa oppaita koeryhmille. Minulle on kunnia-asia, että maastot on hyvät ja tasapuoliset. Meillä panostetaan myös siihen, että joka maastossa on opas, joka tuntee ne.  

Jari Forssin oma koepäivä onnistui erinomaisesti.  

-Ei minulle ole tärkeää, että pentu on lapsitähti. Annan kaikille lapsuuden. Hyvin rauhassa lähdetään liikkeelle,  tärkeintä on että se syttyy ensimmäisenä syksynä. Toinen syksy on erittäin tärkeä. Silloin mahdollisimman paljon kertoja, keskitytään siihen, että oppii haun.  

 

Teksti ja kuvat: Tanja Heikkonen

 

Juttu Yppärin ajokokeista tulossa Jahtikuksan YouTube-kanavalle. Käy tilaamassa kanava niin tiedät! 

 

Olli Kangas
Kirjoittaja Olli Kangas helmikuu 2, 2018 12:00 Updated
Kirjoita kommentti

Ei kommentteja

Ei kommentteja vielä!

Voit kommentoida artikkeli, ole eka!

Kirjoita kommentti

Only <a href="http://jahtikuksa.fi/wp-login.php?redirect_to=http%3A%2F%2Fjahtikuksa.fi%2Fkoirien-onnistuminen-kunnia-asia%2F"> registered </a> users can comment.