Kumman kaa -peuran vai hirven?

Ikuinen ja turhanpäiväinen lihain paremmuusdebatti tulee eteen tämän tästä. Kumman kaa käyt keittiöhommiin himokkaammin: peuran vai hirven? Sorsan vai teeren? Pupun vai majavan?

Lienemmekö tulosurheilun ja wanhan peruskoulujärjestelmän runtelemia, kun kaikki pitäisi pystyä asettamaan paremmuusjärjestykseen arabialaisin numeraalein ylöskirjattuna ykkösestä eteenpäin. Kumpi ompi maukkahampi? Valitse vaihtoehdoista ja perustele vastauksesi.

Kaikki ymmärtävät, vastoin typerän hokeman järjenvastaista väitettä, että tottakai makuasioista voi kiistellä. Mutta eri eläinlajien asetteleminen paremmuusjärjestykseen sellaisenaan ruoka-aineina on kohtuullisen irrelevanttia gastronomisen diskurssin viitekehyksessä. Eli pölijää.

Mitä osaa eläimestä laitetaan? Miten valmistetaan? Mausteet, lisukkeet, kastikkeet, ateriakokonaisuus? Mikä on eläimen ikä ja milloin on kaadettu? Kuinka riiputettiin ja oliko kuti mennyt vähän suolille?

Jos syö vuoden pelkkää peuranpaistia saattaa hirvijauheliha maistua jo aikas jumalaiselta. Ja vastoinpäin. Eihän porkkanaa ja perunaakan tarvitse laittaa paremmuusjärjestykseen. Vaikka toisinaan on päiviä jolloin ei halua porkkanaa nähdäkään- mutta pommes parisiennes kelpaa mainiosti.

EIkä pelätä lihakaupassa käyntiä vaikka metsästettyä tavaraa olisikin tarjolla Joskus kuulee metsästäjän kehuskelevan, että ei osta koskaan lihaa. Mutta entä jos haluaisi syödä kateenkorvaa, helmikanaa, ankkaa, vuohta ja lammasta? Tai jos tulee wieninleikkeenhimo, ei siihen auta kuin ruohovasikan pehmoinen liha. Ja se pitää ostaa kaupasta.

Entäpäs alligaattori, kameli, strutsi, kenguru, sammakko, seepra ja monet eri antiloopit? Ne ovat kaikki sellaisia saaliita, että vaikka niitä kävisi metsästämässä, harvemmin saa sieltä paistia tuoduksi kotipakasteeseen. Niitä tulee sen vuoksi ostettua silloin tällöin.

Seepranhimo on siis tyydytettävä Suomessa oleskellessa hyvin varustetun lihakaupan avulla.

Tai sitten voi käydä Korkeasaaressa katselemassa niitä ja sen jälkeen syödä hevosenleikettä raitapaita mielessään.

Joten jahtitoverit. Tutkikaamme tuttuja eläimiä, niiden vähemmän käytettyjä ruhonosia, ja meille entuudestaan outoja tapoja valmistaa ruokaa. Vertaillaan tuloksia, ei raaka-aineita.

Syödään kaikkea laillista lihaa ja raakasti kasviksia kans!

 

Olli Kangas