Metsähallitus kutsuu tappotalkoisiin

Nisäkäspuolella esiintyy erittäinkin runsaasti erimielisyyttä siitä, mitä lajeja tai maahansaapuneita pitäisi hävittää tahikka väkivalloin ajaa kauas toisaalle. Petoasia herättää pedon monessa rauhaisassakin sielussa.

 

Mutta tämä liukas pikkupeto jota nyt tarjotaan vapaasti kerättäväksi herkuksi on puronieriä. Jotakuinkin 150 vuotta sitten ilmeisesti tuntui mainiolta ajatukselta kuljettaa vesiimme tämä tulokas. Ja vielä 70-luvulla sitä levitettiin pitkin vesiämme oikein viranomaisvoimin.

 

Nykypäivän viranomaisilla on parempaa tietoa hallussaan. Sen tiedon mukaan on ilmiselvää, että nieriä on yksi pirulainen, joka päihittää 6-0 kotoisan purotaimenemme kilpailussa elinalueista. Puronieriä on julistettu erittäin ei-toivotuksi vieraslajiksi.

 

Niinpä Metsähallitus, joka on siis viisaampi kuin 70-luvulla, kutsuu meitä kaikkia onkimaan nieriää kaksin käsin. Alamittaa ei ole eikä tule. Ja nieriän narraaminen on erittäin mukavasti haastavaa hupia.

 

Valkoinen evän reuna varmistaa että kyseessä ei ole taimenenpoikanen, joten väärien kalojen joutuminen nuotiolle vahingossa ei ole mahdollista.

 

Kävimme onkimassa nieriöitä Metsähallituksen suunnittelijoiden kanssa. Aivan mahtavan herkullisia kalapuikkoja ne ovat. Jahtikuksakin suosittaa, että jos kesäretki kulkee nieriäpurojen lähistöllä, ottakaa onkeenne. Ehkä nieriäkin ottaa.

 
Valkoinen evänreuna ilmiantaa nieriän.

Nirri pois nieriältä! Puronieriää pataan!

 

Olli Kangas