Mitäs me viihdetappajat?

Uudesta eläinsuojelulaista löytyy termi viihdetappaminen. Joissakin nettikeskusteluissa sitä on jo rinnastettu metsästykseen, siitä kärjistetty otsikkoni siis.

Palatakseni tähän termiin; kukaan metsästäjä ei tapa viihteen vuoksi. Myönnän kyllä, että alkukantaiset vietit ja tyytyväisyys valtaavat mielen, kun koiran kanssa yhdessä on saatu saalista pöytään. Tämä tyytyväisyys jatkuu saaliinkäsittelyn merkeissä ja lopulta lopputuotteena ruokapöydässämme asiaankuuluvien höysteiden kanssa. Ja jos joku tappaa riistaa viihteen vuoksi, en kutsu häntä metsästäjäksi.

Uusi eläinsuojelulaki linjaa monia asioita, muun muassa sen tarvitaanko jatkossa koirakokeissa eläinlääkärin jatkuvaa läsnäoloa. Eläinlääkärit tarkastelisivat koiran stressitilaa ja väsymystä. Tämä tarkoittaisi ainakin oman harrastukseni parissa kokeiden radikaalia vähenemistä. Suomenniemellä ei ole niin montaa eläinlääkäriä, että asiaa pystyttäisiiin valvomaan. Mitä tämä sitten tekisi koirakokeiden nyt jo korkeille hinnoille. Koirakokeita järjestetään jalostusta varten, siellä mitataan asioita ja ominaisuuksia koirista. Osittain kokeita järjestetään meidän koiranomistajien kilpailuvietin takia. Kaiken tämän lisäksi ne ovat sosiaalinen tapahtuma omistajille, KAER-kokeet ovat myös arvokas paikka oppia ja omaksua tietoa omaa koirankoulutustaan varten. Suurin osa kohdalleni sattuneista ylituomareista ovat neuvoneet ja auttaneet tulevia kokeita ajatellen.

Ylituomarin lisäksi kokeessa on ainakin koetoimitsija sekä ajavien ja haukkuvien kokeissa vielä ryhmätuomarit. Useita silmäpareja valvomassa koiran hyvinvointia, jos vaikka omistaja ei siihen kykenekään. Esimerkiksi ajokokeissa tarkistetaan ensimmäisen erän jälkeen, että onhan koiralla kaikki kunnossa. Tarvitaanko me tähän vielä eläinlääkäriä vai voidaanko luottaa pitkään harrastuksessa mukanaolleiden maalaisjärkeen? Nyt onkin aika kaikkien harrastajien myös ottaa kantaa tulevaan eläinsuojelulakiin, aikaa on tämän kuun loppuun.

 

Tanja Heikkonen

Vastaa