Naakat – nuo ystävämme

Musta parvi nousee maatilan ympäriltä. Ei, se ei ole maatilan tuottamaa epäekologista ympäristösaastetta vaan parvi naakkoja. Naakkoja, joiden olemassaoloa olen monesti ihmetellyt. Ne parveutuvat maatilojen läheisyyteen ja aiheuttavat ilmeisen hygienia- ja tautiriskin. Ne sotkevat paikkoja ja rikkovat rehupaaleja. Niitä on myös aamulenkkini varrella ja eipä tästä kotoa lähtiessä ole sellaista tietä minkä varressa naakat ei parveilisi. Siikalatvahan on tunnettu maatalouspitäjä, siksi meillä näitä naakkoja riittänee.

Monta vuotta olenkin miettinyt, että kuinka sinisilmäistä porukkaa meillä päättäjissä istuu, kun naakka on rauhoitettu ja sitä saa pyytää ELY-keskuksen luvalla ainoastaan. En tiedä kuinka moni sitä lupaa on hakenut vuosien saatossa meidän kulmilla, mutta olisi varmaan kannattanut. Tuo pyynti ELY-keskuksen luvalla vaan haiskahtaa tavanmetsästäjän nenään turhalta, pitkältä ja byrokraattiselta urakalta. Korjatkaa, jos olen väärässä.

Mutta nyt Maa- ja metsätalousministeriö on ottanut järkiaskeleen kohti naakkojen holtittoman lisääntymisen rajoittamista. Naakkoja esitetään metsästyslain alaiseksi, entisen luonnonsuojelulain sijaan. Kyllä kannatan tätä ideaa ja uskon myös, että maanviljelijät kannattavat myös. Ei naakasta aivan lainsuojaton kuitenkaan tule, siihen pätee samat pesimäajan rauhoitukset kuin muihinkin rauhoittamattomiin lintuihin. Hyvä näin.

Sanokaa muuten, mistä johtuu että näiden niin sanottujen roskalintujen pesintä ei näytä koskaan epäonnistuvan?

Tanja Heikkonen

Vastaa