OAC -liukulumikengät tositoimissa tunturissa

 

Helmikuussa katsoin päältä, kun Piirisen Lassi eteni sujuvasti hangella, pelloilla ja pusikoissa fasaanitreenipäivänä OAC-liukulumikengillään. Kädet vapaana haulikkohommiin ja koiran ohjuuseen. Ajattelin, että tuota keksintöä pitää päästä testaamaan.

 

Riekkoretkemme Angelin tunturiin tarjosi tilaisuuden. Pakkausvaiheessa jo huomaa yhden mukavan ominaisuuden: suksipussi on mukavan lyhyt takseihin ja muihin ajoneuvoihin ängetessä. Siteet tietenkin ottavat vastaan melkeinpä millaiset sandaalit hyvänsä, sekin on mukavaa, saa pitää lempparivarsikenkiä hiihtäessäkin.

 

Hanki oli haastava maaliskuun lopulla: koira upposi, ja niin upposi pitkä metsäsuksikin. Liukulumikenkä pysyi  pinnallaleveänä laitteena hiukan paremmin kuin perus maastojärvinen. Mutta pehmeimpiin kohtiin lyhyt lauta romahti kyllä kepeästi.

 

Tunturilaaksojen koivikoissa emme päässeet oikein lintuja hakemaan, joten nousimme tunturiin. Kovalla tunturin laella liukulumikenkä ei ole oikea etenemismuoto. Joten sukset pois ja kävelylle.

 

Jäistä tunturinrinnettä on tuskallista tulla alas, kun ei ole kanttia. Ei ukossakaan, muttei suksessakaan. Ja kun ukossa on huonosti kanttia, olisi sitäkin tarpeellisempaa että suksessa on!

EA siteen ansiosta korkevartinen, jalkaa tukeva metsästyskenkä passaa sukseen hyvin. Ja on tarpeen, koskapa pahassa maastossa vinksahetlua sattuu tämän tästä.

 

Pilkkipäivänä taas liukkari oli mitä mainioin vaihtoehto. Myös kuvaushommia ajatellen: lumikenkää vikkelämpi (se liukuu sittenkin!) mutta suksea ketterämpi sauvattomassa työskentelyssä kameran, pyssyn tai pilkin kanssa.

 

Joten jahtikuksan erittäin mutu-henkisen testin tuloksena toteamme, että lumessa liikkumista harjoittavalle henkilölle liukulumikenkä on erittäin hyvä ja suositeltava hankinta etenemisvälinevarastoon.

 

Mutta jos retkenne suuntaa tunturin laella tai jyrkkiin mäkiin ylipäänsä, ei liukkari liene paras vaihtoehto. sille retkelle. Kotimetsien tasaisempiin jäljitystohuihin ja toimintaan liukulumikenkä on loistava keksintö.  Minun tavlisesta metsästyksestä ni 90 %  tapahtuu maastissa jossa liukkarit toimivat täydellisesti!

 

Olli Kangas