Peura on kakkonen

Peurakantamme on historian suurin. Valkohäntäpeurat levittäytyvät sekä itään, että pohjoiseen. Ydinalueilla kanta on tapissaan. Mikäli leudot talvet suosivat peuraa ja petotilanne ei pahene merkittävästi, peurakanta jatkanee kasvuaan. Olisiko kukaan voinut uskoa tätä kehityskulkua 83 vuotta sitten, kun ensimmäiset Valkohännät saapuivat Laukkoon.

Peurojen metsästyksestä on tullut keskeinen osa jahtiamme. Parikymmentä vuotta sitten ei monikaan uskonut nykymuotoisten mäyräkoirakoirajahtien toteutuvan koskaan. Nyt ne ovat arkipäivää. Ennustelen rotukirjon laajenevan mäyräkoirista muihinkin rotuihin. Kehitys on hyvässä vauhdissa jo.

Valkohäntäpeura oli amerikansuomalaisten lahja suomalaismetsästäjille. Lahja lunasti odotukset ja voittokulku jatkuu. Peura on arvostettu trofesaalis ja liha on monien mielestä parasta mitä Tapio tarjoaa. Itse metsästyskin on suosittua ja monella tapaa kepeämpää kuin hirvijahti. Alkukauden peurajahdin salliminen sekä jousimetsästys olivat pitkään metsästäjien toivelistalla. Syyskuun vahtimisjahti välineistä riippumatta tarjoaa monia kutkuttavia mahdollisuuksia. Voi hyvällä syyllä todeta valkohäntäpeuran olevan vahva kakkonen Suomen riistakartalla. Joidenkin mielestä kenties jo ykkönenkin.

Panu Hiidenmies
Päätoimittaja, Jahtikuksa

Vastaa