Pukittaa pukittaa

Olli Kangas
Kirjoittaja Olli Kangas toukokuu 13, 2018 07:33

Pukittaa pukittaa

Kaurispukkien kevätmetsästys on hiljalleen noussut suomalaismetsästäjien jahtimuodoksi. Pukkijahti tarjoaa kutkuttavia hetkiä keväisessä luonnossa. Jännittävien metsästystilanteiden ohella muu luonnontarkkailu rakentaa illoista ja varhaisaamuista elämisen arvoisia hetkiä. Keväällä tapahtuva jahti on monelle ei metsästävälle vierasta. Aseen kanssa luonnossa liikkuva metsästäjä herättää keskustelua.

Hiipimällä tai piilosta

Kaurisjahdin kuninkuuslaji on hiivintä. Metsästys tapahtuu rauhallisesti liikkumalla tuulta vasten ja oletettuja kauriiden olinpaikkoja kiikarilla katsellen. Valitettavasti Suomessa ei joissakin paikoissa tunneta tätä metsästystapaa ja siihen suhtaudutaan varauksellisesti. Usein hiivintäkieltoja perustellaan turvallisuuskysymyksillä. Tornista ammuttaessa luodin suuntutuminen on toki aivan eri luokkaa, kuin hiivinnän jälkeen ampumakepin tuelta ammutun. Hiivintä varmaankin yleistyy, kun jahtimuoto tulee tutummaksi. Metsästyksestä haetaan aiempaa useammin juuri elämyksiä ja niitä aamuinen hiivintä kauriiden ruokamailla tarjoaa.

Hyvä vaihtoehto on metsästää kaurispukkia vahtimalla piilosta. Camovaatetus ja kasvojen sekä käsien vaaleiden värien piilottaminen, voi taata sen ison pojankin juksaamisen. Tärkeintä on kuitenkin huomioida tuulen suunta ja pysyä paikallaan.

Loppusilaus varusteilla

 

Metsästäjää ilahduttavat toukokuun lämpimät illat ja aamut. Pukkijahdin varustus voi olla miellyttävä ja hengittävä asu. Kivääri on kohdistettava kunnolla. Kyllä, kausi alkaa vaativalla lajilla ja vitaalialue on pukilla pieni. Viimesyksyn hirvisäädöillä ei jahtiin voi lähteä. Radan kautta siis.

Valoisa tulevaisuus

 

Niin pukkijahdilla kuin kauriin metsästyksellä ylipäänsä näyttäisi olevan valoisa tulevaisuus. Metsäkauris selvisi pahimmasta kannan notkahduksesta ja kauriita on paikoitellen jo todella mukavasti. Odota pukkiasi rauhassa ja tarkkaile eri yksilöitä. Voit sitten harkitusti kaataa alueesi kauristilanteeseen sopivan pukin. Aloita pikkupukista tai huonosarvisesta. Upeita metsästysaamuja!

 

Kuvat ja teksti: Panu Hiidenmies

Olli Kangas
Kirjoittaja Olli Kangas toukokuu 13, 2018 07:33