Ruokinta ravitsee ruokkijan

Älytöntä hommaa, joku tuumaa kun näkee metsästävän raahaamassa säkkikaupalla rahalla ostettua viljaa ruokintapaikalle. Mutta metsästävälle puuha on perin järkeenkäypää. ja ruokittavalle hirvieläinkarjalle tällä raahuulla on vielä suurempi merkitys.

 

Sen tietää siitä, että lumikelien jatkuessa ensimmäiset ruokailijat saapuvat kauralyhteelle pari minuutia sen jälkeen kun mönkijän perävalot lakkaavat näkymästä. Tämän on riistakamera monesti todistanut.

 

Ja onhan se tieteellisesti kuin myös omin kokemuksin todistettu, että eläimen ruokkiminen tuottaa ihmisolennello myös mystistä henkistä hyvänolon tunnetta. Kävin joulukuussa tekemässä juttua akvaariosta, jonne saa turisti sukeltaa ruokkimaan kaloja kädestä. Myös haikaloja ja rauskuja. Mutta aivan tavallisen ahveneläimenkin syöttäminen kätösestä on hauskaa ja virkistävää puuhaa.  Että kaipa niitä pouistojen pulutätejäkin voi vähän yrittää ymmärtää.

 

Hengästyneenä säkki olalla tarpen kohti viljapömpeliäni mietin, että kyllä kai jokaisen, joka osallistuu jahtiin edes kerran, pitäisi tähän ruokatalkooseen jotenkin osallistua. Kortta kekoon!  Ja onhan ruokinta yleistynyt valtavasti, ja saatavilla on valmiita välineitä ja rehuja jos ei itse ehdi nikkaroimaan.

 

Pieni jumppakin tuossa tulee kuin kaupan päälle, kun oikein paksussa lumessa säkkejä siirtelee. Samalla voi vaikka lumikenkäillä pikku lenkin jälkiä tiiraillen.

 

Mukavampi on riistaa ruokkineena sitten sään salliessa päästää mäyräkoira saaliin jäljille.

Ruokitaan riistaa, niin se ruokkii meitä.

 

Olli Kangas