Sika on selviytyjä

Villisika jatkaa levittäytymistään Suomessa. Villisikakanta kasvaa myös Ruotsissa, jossa kinnerpuuhun päätyy vuosittain jo yli 100 000 sikaa. Kukaan ei tiedä paljonko villisikoja Ruotsissa on, mutta voi olla, että kokonaiskanta on jo ylittänyt 300 000 yksilön rajan. Ruotsissa on jo paikoitellen niin runsas riistakanta kaiken kaikkiaan, että metsästäjät eivät kykene ehkä rajoittamaan kasvua. On kuusipeuroja, villisikoja, metsäkauriita, hirviä ja saksanhirvikantakin on kasvussa. Myös Suomen villisikakanta, 3500 yksilöä, on arvio, jota korjattiin taannoin ylöspäin. Todellisuudessa sikojen määrää on erittäin vaikea tarkasti arvioida.

Suomalaismetsästäjien hyvin tuntemassa Baltiassa sikakannat ovat romahtaneet. Syynä on afrikkalainen sikarutto. Siat ovat joko kuolleet tautiin tai ne on käskystä tapettu. Valtio on maksanut tapporahaa monin paikoin. Pyyntikorvausta villisioista maksetaan Suomessakin. Sikaruttoa ei kerta kaikkiaan tänne haluta. Taloudelliset vaikutukset olisivat liikaa. Villisikaa pidetään vaaratekijänä.

Kuljetin vuonna 2009 suomalaisen riistahallinnon edustajat Ruotsiin tutustumaan tilanteeseen hyvin tiheän villisikakannan alueilla. 2010 kehotin silloista riistantutkimuksen johtoa perehtymään villisikatilanteeseen tosissaan, koska ennustelin villisian olevan tulevina vuosina yksi kuumimmista riistakysymyksistä maassamme. Villisiat olisi voitu tuolloin hävittää Suomesta, ainakin nykyistä helpommin. Mutta ei hävitetty.

Villisikakanta jatkoi kasvuaan ja levittäytyi. Tietoa jaettiin seminaarien, koulutusten ja lehtiartikkeleiden muodossa. Aiheesta keskusteltiin paljon metsästäjien keskuudessa. Suomesta vieraili parhaimmillaan pelkästään Virossa noin 7000 metsästäjää vuosittain ja tavoitelluin saaliseläin oli juuri villisika. Sikajahti koettiin jännittävänä ja mielenkiintoisena. Asiat olivat hyvin. Possut olivat helposti saavutettavissa lauttamatkan päässä ja jahtitunnelma katossaan virolaisten jahtiveljien pistäessä parastaan. Ja mikä hienointa, ongelmat pysyivät Suomenlahden eteläpuolella.

Norjassa jyllää paha. Hirvieläinten näivetystauti on äärimmäisen helposti hirvieläinten välillä tarttuva ja maaperässä säilyvä tauti. Tautiin sairastuneita kuolleita eläimiä on löydetty Nordfjällan alueelta. Norja iski rajusti. Kun tautia tavattiin, alueen kaikki tunturipeurat tapettiin sairauden leviämisen estämiseksi. Kyllä. 1407 tunturipeuraa eli noin 10 % koko Norjan tunturipeurakannasta yksikertaisesti poistettiin. Eikä operaatio kestänyt kauaa.

Villisian metsästys ei ole helppoa, varsinkaan jos jahdista ja riistan käyttäytymisestä ei ole vielä kertynyt osaamista. Keskimääräinen kyttäysaika villisikaa kohden on Suomen tiheimmällä levinneisyysalueellakin on ollut 84 tuntia saalista kohden. Ja kyttääminen on aloitettu vasta sen jälkeen kun siat on ruokinnalla havaittu. Suomalaiset ovat taitavia metsästäjiä ja meillä on nykyisin kunnollinen optiikka sekä muut apuvälineet. Villisika on luonnon selviytyjä. Se on ovela ja kestää petoja sekä pakkasta. Se on taistelija, joka pakenee rajusti ja tarvittaessa kauas. Villisikaa metsästetään nyt aktiivisemmin kuin koskaan Suomessa. Silti kanta vaikuttaa kasvavan. Onko sika niin taitava selviytyjä, että se on jo onnistunut kaikesta huolimatta löytämään tiensä suomalaisten sydämiin jäädäkseen.

Teksti ja kuvat Panu Hiidenmies

 

Vastaa