Supikoirien torjuntataistelu Melkin saarella

Meidän kaikkien hyvin tuntema supikoira on oiva esimerkki voimakkaasti levittäytyvän vieraslajin potentiaalista. Supi on ehtymätön luonnonvara. Monet aktiivipyytäjät ovat jopa sitä mieltä, että tehokas metsästys hoitaa supikantaa. Toisin sanoen taudit pysyvät aisoissa ja kanta vahvistuu.

Katso video:  Eero päästää saksanmetsästysterrieri Irman talon alle supikoiraa etsimään.

 

Toisaalta tutkimukset ovat vahvistaneet metsästäjien jo kauan totena kertoman. Supikoira on tehokas saalistaja ja etenkin maassa pesivät linnut ovat tulilinjalla.

Supikoira ei ehkä ole, niin tehokas hakija kuin alkuperäispedot kettu ja näätä. Supikoiria on kuitenkin paljon ja kun niiden liikkumista seuraa, voi helposti todeta metsästystehon kasvaneen. Supikoirapariskunta nuohoaa ruokaa hakiessaan tehokkaasti alueensa potentiaaliset ruokapaikat. Supiarmeija ehtii joka kolkkaan munia syömään. Metsästäjät eivät lepää, vaan suomalaisten luonnonhoito – oppien mukaan pyrkivät pyytämään supit pois viimeiseen petoon.

Katso video: Luolakoirametsästys vaatii aikaa, kalustoa, perehtymistä ja osaamista.

Supikoira voi kantaa ja levittää monia tauteja ja loisia. Koiranomistajia varmasti kiinnostaa kapi, joka tarttuu lemmikki- ja metsästyskoiriin. Kapista pääsee kyllä eroon lääkkeillä, mutta hoitamattomana kotikoirassa kapi ei ole toivottu loinen. Myös punkit ja väiveet elävät supikoirissa. Rabiestilanne on Suomessa pitkälle hallussa, mutta epidemian vaara on ainakin teoreettinen. Keski – Euroopan taannoisissa rabiesepidemioissa ja niiden leviämisnopeutta kuvaavissa laskelmissa, ei tiheää supikoiraverkostoa ole huomioitu. Suomen runsaassa pienpeto- ja osittain suurpetokannassakin rabies leviäisi vauhdilla. Onneksi ennaltaehkäisyä on tehty rokotteilla jo pitkään.

Modernia keräilytaloutta harjoittavien metsästäjien, kalastajien ja marjojen sekä sienien kerääjien on suhtauduttava tosissaan myös Baltiassa ja Ruotsissa ketuissa esiintyvään heisimatoon. Etenkin kypsentämättömien marjojen syöminen loppuu, mikäli heisimato Suomeen saapuu. Tiheä supikoirakanta levittäisi vitsauksen nopeasti. Neljäntenä vitsauksena supikoira kantaa trikiiniä. Nyt kun villisika levittäytyy Eteläiseen – Suomeen on oltava tarkkana. Villisiat syövät kaikkiruokaisina maastosta löytyvät supinraadot ja saavat tartunnan helposti. Supikoirien torjuntataistelu kiihtyy eikä sitä voida lopettaa. Siihen on annettava kaikki mahdollinen tuki yhteiskunnan puolelta ja pyrittävä hyödyntämään riistasaalis.

Komentajan johdolla supijahtiin

Melkin saari Helsingin edustalla on kansoittunut supikoirista viimevuosina. Noin kilometri kanttiinsa kokoisessa saaressa on ollut kymmeniä supikoiria. Kesäiltoina supit istuvat rivissä pihamaalla perheiden valmistaessa grilliruokaa. Luontainen ihmispelko on hävinnyt. Yksikään maassa pesivä lintu ei onnistu pesinnässään supiarmeijan kiertäessä rantoja. Vieraspeto on ottanut saaren haltuunsa ja muuta lajit saavat väistyä.

Puolustusvoimain komentaja Jarmo Linberg vierailee Melkissä ajoittain ja on huolissaan saaren luonnon ja alkuperäisten lajien tilasta. Myös supikoiran tautiriski on otettava tosissaan. ”Rohkeat pienpedot elävät suorassa kontaktissa ihmisten ja lemmikkikoirien kanssa”, kertoo Linberg. Jahtikuksa suoritti erillisoperaation osaavien metsästäjien ja koirien kanssa Melkkiin. Talven mittaan supikoirajahti oli onnistunut hyvin ja saaresta oli poistettu 16 yksilöä. Viimeinen supikoirapariskunta otettiin varmoin ottein talteen autiotalon välipohjasta. Jahti toteutettiin juuri ennen lintujen pesimäkauden alkua.

Linberg on tyytyväinen. Kokeneiden metsästäjien toiminta miellytti häntä. Komentajan mielestä metsästys on selkeästi osa luonnonhoitoa. ”Vieraspedot aiheuttavat etenkin rajatussa saariluonnossa nopeasti isot tuhot linnustolle. Ei ole muuta tahoa kuin metsästäjät, jotka voivat, osaavat ja tekevät tällaisia aktiivisia toimia”. Ilahduttavaa on, että myös lintuharrastajat ja luonnonsuojelijat ovat tunnustaneet pienpetopyynnin merkityksen, toteaa Jahtikuksa.

Teksti, kuvat ja videot: Panu Hiidenmies

Vastaa