Syyskuntoon

Jahtikauden jälkeen huomaa helposti, että koirilla on vaivaa. Voi olla takapäätä jumissa ja kaikenlaista muuta mikä näkyy liikkeessä. Vaikka pyrinkin pistämään aina ennen metsään lähtöä loimen lämmittämään lihaksia ja taas poistullessa.

Voisi miettiä miten itselle käy, kun lähdet aivan verryttelemättä juoksemaan itsesi tainnuksiin ja sitten venyttelemättä jäät odottelemaan seuraavaa päivää.

Ja miten tämä liittyy siihen syyskuntoon, no siten että jahtikauden jälkeen minulla on tapana antaa koirille lepokausi. Tottakai liikuntaa tarjotaan, mutta aivan äärirajoille menevä laukkuuttaminen lähes unohdetaan. Toki perheessämme asuvat saksanseisojat pääsevät vielä vetolenkeille hiihdon muodossa, he saavat leponsa kesän kynnyksellä. Koirien perusarkeen kuuluvat ne peruslenkit aamulla ja illalla, nyt puhutaan siitä muusta kunnosta.

Suomenajokoiramme oli erään talven jälkeen takapäästään todella kipeä. Ei löytynyt eläinlääkärissäkään vikaa, kerkesin toki epäillä nivelrikosta lähtien. Annoimme koiralle täyden levon reilun kuukauden ajan, kevyttä hierontaa ja kesän vielä maltillisempaa liikuntaa. Seuraavana syksynä ajo huilasi eikä vastaavaa takapään jumiutumista näkynyt.

Nyt ollaan menossa siinä syyskuntoon vaiheessa, peruskunto kaikilla koirilla on, mutta pientä kunnon nostamista ja erilaista rasitusta tarjoilen mielelllään ennen syksyä. Ravilenkkejä pyörillä, intervalleja, uimista, kävelylenkkejä ja mökkeilyä.

Näillä hyvin yksinkertaisilla eväillä pidetään kuntoa yllä ja vähän nostatetaan kohti kautta, joka alkaa muuten aivan kohta.

Lepokin on tärkeää tuumaa Ajo.

 

Tanja Heikkonen