Tasa-arvoa vai ei?

 

Tämänkin hyvän harrastuksen ovat naiset pilanneet. Ensin meni kirkko, sitten armeija ja nyt lopulta metsästys. 

Törmäsin viikonloppuna sosiaalisessa mediassa ongelmaan. Pariskunta haki metsästysseuran jäseneksi, mies hyväksyttiin ja puolisoa ei. Tässä tapauksessa parempi puolisko oli siis mies, keräten kolme ääntä puolisoaan enemmän.  

Sisäinen feministini nosti päätään, kuka hemmetin idiootti vielä tähän aikaan kuvittelee, että naisen paikka on nyrkin ja hellan välissä. Näinä aikoina luulisi seuralle jokaisen jäsenen olevan arvokkaan?  

Olen kuullut vaikka minkälaisista tapauksista metsästysseuroissa, on simputettu nuorempia, on kuppikuntaistuttu. Näitä tapauksia riittää loputtomiin. Harvemmin kuulee taas näitä juttuja, joissa kehutaan yhteisöllisyyttä, porukassa tekemisen meininkiä ja muita positiivisia asioita metsästysseuroista. Silti väitän, että positiivisia juttuja on enemmän kuin negatiivisia. Vanha sanonta; hyvä kello kauas kuuluu, huono vielä kauemmas pätee tässäkin.  

Toisaalta olen itse tyttönä ja naisena saanut olla tasavertainen. Enkä ole kokenut minkäänlaista #metoo -kategoriaan menevää. Pienenä minut otettiin metsälle mukaan samalla lailla kuin veljeni. Sukulaiset, mieheni, metsästysseura ja kaikki muut ottivat tasavertaisena porukkaan ja auttoivat aikanaan polulle. Toisaalta, mieheni herrasmiehenä antaa minun ensin ampua. Hän sitten paikkailee loput. Olen siis tasa-arvoinen, mutta myös naiseuteni otetaan huomioon. Eikä se minua haittaa – olen kuitenkin yksi niistä, jotka pelastavat suomalaisen metsästyskulttuurin. Sillä ilman naisia metsästäjien määrä olisi jo lähtenyt Suomessa laskuun.  

Naiset tuovat metsästyskulttuuriin paljon positiivisia asioita: muun muassa pehmeyttä, mahdollisuuden lässyttää koirille ja iloita onnistumisista. 

Kun aikoinaan ammuin ensimmäisen jänikseni, tuuletin. Ensimmäiset lintutuplat saivat silmäkulman kostumaan – tämmöistä on metsästys naisellisella kosketuksella. Jos se jotakin haittaa, hän voi edelleen lähteä erakoitumaan eräkämppäänsä ilman meitä naismetsästäjiä.  

 

Tanja Heikkonen 

Vastaa