Tosipilkkijä vs. nautiskelija 

Eilisissä pilkkikisoissa minulle selvisi, että mikä ero on tosi pilkkijän ja nautiskelijan välillä. Itse hakeudun aina naama aurinkoon päin. Tosipilkkijä voi jopa kääntää selkänsä auringolle, luodakseen varjon pilkkireiän ympärille ja houkutellakseen kalat sitä kautta.  

 

Sotkamolainen Otto Kuvaja on kevättalven pilkkijä. Mies kiertää mielellään pilkkikisoja. Kainuussa kisoissa saa olla yli 65-vuotiailla akkuporakone apuna jään kairaamisessa.

Sotkamolainen Otto Kuvaja myös kertoi minulle, että tosi pilkkimiehet saavat narrattua myös pienimmänkin särjen ylös. Ne ovat kuulemma niin viekkaita, että harrastelijalta tämä ei onnistu. Jäin miettimään, että olikohan se kalavale? Ehkä käyn vielä tänä vuonna kokeilemassa.  

 

Kevättalvella pilkkiminen käy jo nautiskelusta.

Samoin pilkkikisojen luonne näyttäytyi hyvin äkkiä minulle, saaliin sattuessa kohdalle käsi kävi nopsaan ja saalis sujahti reppuun ennätysvauhtia. Kisat tuntuvat muuttuneenkin paljon lapsuuden mielikuvista, suureet palkintosaaliit ovat enää isompien kisojen juttu ja myös porukka meinaa vähän ukkoutua. Tämä on nyt siis päätelmäni yksien pilkkikisojen perusteella ja juurikin kilpailijoiden mietteenä minulle.  

Mikä siinä pilkkimisessä sitten saaliin lisäksi viehättää? Itse lukeudun myös kevätauringon esille kairaamiin pilkkijiin, jotka mielellään viettävät aikaa jäällä. Kotiin palataan sitten nenä punoittaen, kylläkin ihan vain auringon voimasta.

Kevätaurinko saa myös Jahtikuksan Tanjan jäille, kuva pilkkikisoista Sotkamosta, josta tulossa myös juttua Jahtikuksan YouTube-kanavalle.

Kuva ja teksti: Tanja Heikkonen 

Vastaa