Villi liha – ekoteko!

 Eläintuotanto on kiistatta ympäristöä rankasti kuormittavaa, etenkin naudat märehtivät sellaisia metaanisettejä että ilmakehä köhii. Sika ja broileri ovat paljon ilmastosystävällisempiä, mutta ne pirut taasen syövät samaa ravintoa kun mekin.

 

Vapaana laiduntava lammas varmasti on ekolihaa, mutta ainakin meillä Helsingin  Lauttasaaressa oisi varmasti hankala sellaisia pitää. Minä tykkäisin. Kaikilla taloyhtiöillä olisi omat lampaat vapaana laiduntamassa. Kaupunki säästäisi ruohonleikkuurahat, pidettäis puistot niittyinä ja syötäisiin citylampaita. Pesutuvan viereen sisustettaisiin pieni idyllinen taloyhtiön teurastamohuone ja niin edelleen.

 

Kasvisten tuotanto ei tietenkään ole vailla vakavia ympäristövaikutuksia sekään.

Etenkin muodikkaat avocado ja kvinoa edustavat kasviksia joiden särpiminen ei ole sen kummemmin ekologista kuin ehkä eettistäkään. Avokadon suosion myötä raivataan metsiä pelloiksi kovalla kiireellä.  Avocado on metsän eläimille avokato. Eikä meksikolaisäiteellä enää ole niihin varaa.

 

Makkaraa tulossa.

Kvinoaa rahdataan laivoilla hipsterien hypisteltäväksi. Vaikka meillä mustikat mätänevät metsiin eikä kotoinen kaura kvinoalle häviä aineksena keittiöhifistelyssä saati ravintotieteellisesti.

 

Myös kasvisruokavalion sivuvaikutukset- lisääntynyt energian- ja vedenkulutus, ja erityisesti salaatin kulutuksen kasvun aiheuttamat päästöt ovat ranskalaisen ja yhdystvaltalaisten tutkimusten mukaan “tavallista” sekaruokavaliota suuremmat. Johtuen esimerkiksi kasvisuoan suuremmasta hävikistä.

 

Ja lopuksi Signe siivoaa pöydän.

Tietenkään villin lihan syöminen ei ratkaise mailman kansojen lihanhimon ympäristövaikutusongelmaa. Riistaa ei riitä edes Suomen joka kodin lihapulliin, villielukat loppuisivat äkkiä kesken jos ne oikeasti tarvittaisiin ruoaksi. Niinkuin Afrikassa on paikoin nähty: jos ei riista tuota metsästysturismin kautta, kaikki syödään. Metsästäjäin ekoturismi pelastaa silloin antiloopit. Kaikki Afrikkaan ekojahtiin.

 

Ja täällä kotona, metsästäväiset veljet ja siskot: syökäämme enemmän lähikasviksia ja nauttikaamme eksklusiivisesta ekoherkustamme kiitollisina ja metsän kuninkaallisia kiittäen.

Metsästetään, keräillään ja syödään kauden mukaisia superherkkuja.

 

Kuten vaikka rusakkomakkaraa.