Voileipäkakku hirvestä

Olli Kangas
Kirjoittaja Olli Kangas kesäkuu 26, 2019 12:07

Voileipäkakku hirvestä

Kun metsästäjät viettävät juhlapäivää on mukava tarjoilla pöytäänkin teeman mukaisia herkkuja. Ohessa Jahtikuksan Tanjan ohje voileipäkakkuun.

 

Pari päivää ennen 

Aloita valmistelut suolaamalla hirven paisti. Olen yleensä pitänyt suolassa reilun vuorokauden, paistanut ja sen jälkeen antanut lihan vielä levätä vuorokauden tai pari kylmässä. Suolaan paistin 10% liuoksella eli 1/10 osa merisuolaa ja 9/10 vettä. Paistan suolalihan uunissa todella kypsäksi, se saa suorastaan murentua. Sisälämpö on noin 64 astetta. Suolaus takaa lihan mureuden.

Saaristolaisleipää väliin

Olen leiponut väliin 1-2 raitaa saaristolaisleipää, muut kerrokset teen vaaleasta leivästä.

Tässä ohje saaristolaisleipään, jota teen itse.

Vinkki: jos sinulla ei ole sopivaa vuokaa leiville niin voit tehdä ne alumiinisiin vuokiin. Muista voidella ne hyvin. Nämäkin voi tehdä muutama päivän ennen voileipäkakun kokoamista. Kun leivät oleutuvat ja hieman kuivahtavat on kakun kokoaminen helpompaa.

 

Kosteutus, ota hirven paistiliemi talteen. Paistiliemi siivilöidään ennen käyttöä. Laimenna sitä noin 1/5 lientä ja loput vettä. Kosteuta leivät kokoamisen yhteydessä.

Tässä täytteet joita olen käyttänyt soveltaen.

Täyte 1:

tuorejuustoa esim. pippuri

sipulia silputtuna

suolakurkkua

paistia silputtuna

ruokakermaa notkistukseen

 

Täyte 2:

paistia silputtuna tai hirvimakkaraa suikaleina

creme fraiche tai smetana

persiljaa siputtuna

dijon-sinappia

 

Täyte 3:

basilikaa silputtuna

basilika-tuorejuustoa

hirvenpaistirouhetta

 

 

Pinnalle 

Laadukasta majoneesia ja smetanaa sekoitetaan. Hirvenpaistia rouheena ja herneenversoja raitoina päälle.

Vinkki: täytän ja kosteutan kakun edellisenä iltana, pintatyöt jätetään juhla-aamuun.

 

Teksti ja kuvat: Tanja Heikkonen

 

Olli Kangas
Kirjoittaja Olli Kangas kesäkuu 26, 2019 12:07